Αρχική » Καλώς ήρθατε …

Καλώς ήρθατε …

Υποτομέας Εργαστήριου ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Εργαστήριο Θεραπευτικής Άσκησης και Αποκατάστασης

Προφίλ και Στόχοι του εργαστηρίου

 

Το Εργαστήριο Θεραπευτικής Άσκησης και Αποκατάστασης δραστηριοποιείται στο πεδίο των μυοσκελετικών τραυματισμών και παθήσεων.

Αναλυτικότερα:

  • Δραστηριοποιείται στην αξιολόγηση όλων των βασικών παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη στη διάρκεια της αποκατάστασης μετά από ένα μυοσκελετικό τραυματισμό ή πάθηση, όπως είναι η κινητικότητα της άρθρωσης που έχει τραυματιστεί, η ευλυγισία των μυών, η ιδιοδεκτικότητα και η λειτουργική κίνηση του ανθρωπίνου σώματος γενικότερα
  • Δραστηριοποιείται στην εφαρμογή προγραμμάτων αποκατάστασης και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων μυοσκελετικών τραυματισμών ή παθήσεων.
  • Υλοποιείται εξατομικευμένος σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης με σκοπό την αποκατάσταση προσαρμοσμένα στο προφίλ και τις ανάγκες του κάθε ασκούμενουστο χώρο του εργαστηρίου αλλά και στο χώρο δραστηριοποίησης του καθένα.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου εξειδικεύονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης για τραυματισμένους επαγγελματίες αθλητές με πολυετή εμπειρία ειδικά σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην πρώτη εθνική κατηγορία καθώς και για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, όπως είναι οι δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης.

Βίβαν Μάλλιου: Διευθύντρια του ΜΠΣ «Λειτουργική Διαχείριση Τραυματισμών σε αθλητές και ασκούμενους». Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, ΔΠΘ στο αντικείμενο της «Αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων και παθήσεων» και φυσικοθεραπεύτρια. Με εμπειρία διδασκαλίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο άνω των 20 ετών. Παρουσιάζει μεγάλο ερευνητικό, εφαρμοσμένο και επιστημονικό δημοσιευμένο έργο. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις και 75 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις με αριθμό ετεροαναφορών δημοσιευμένων εργασιών (citation index): 1002 (πηγές: Scopus, Journal Citation Reports) και Η index =19. 

Αναστασία Μπενέκα: Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, ΔΠΘ στο αντικείμενο «Φυσική Αποκατάσταση». Εμπειρία διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο περίπου 20 ετών. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 επιστημονικές ανακοινώσεις 49 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις με αντικείμενο το σχεδιασμό προγραμμάτων άσκησης με σκοπό την πρόληψη και την αποκατάσταση μυοσκελετικών τραυματισμών με αριθμό ετεροαναφορών δημοσιευμένων εργασιών (citation index) 320 (πηγές:ISI Thomson Scientific, Scopus, Journal Citation Reports) και Η index =14. Συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και πρόσφατα ολοκλήρωσε ως Συντονίστρια το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ στην κατηγορία των Στρατηγικών Συμπράξεων με τίτλο «Θεραπευτική Άσκηση στον εργασιακό χώρο» με τη συμμετοχή 6 ιδρυμάτων από 5 ευρωπαϊκές χώρες. Συμμετείχε επίσης σε εθνικά όργανα λήψης αποφάσεων με αντικείμενο την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη Φυσική Αγωγή στα σχολεία ως σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ασημένια Γιοφτσίδου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, ΔΠΘ στο αντικείμενο της «Προπόνηση Αποκατάστασης Κακώσεων και Παθήσεων με έμφαση στη Λειτουργική Επανένταξη». Εμπειρία διδασκαλίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο 8 έτη και σε προπτυχιακό επίπεδο 17 έτη. Πέραν των ακαδημαϊκών της δραστηριοτήτων, έχει συνεργαστεί με την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ (2004-2008) όπου και πραγματοποιούσε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης σε πισίνα, ενώ κατά την περίοδο 2008-2016 ήταν επιστημονικός συνεργάτης της ΠΑΕ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ και υπεύθυνη σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και αποκατάστασης τραυματισμών. Υπεύθυνη προώθησης στην Ελλάδα του προγράμματος πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο FIFA 11+.Β